Tijd voor een nieuw jasje: lancering nieuwe huisstijl

Laten we beginnen bij het begin; wat is een huisstijl? Kort samengevat is het de totale uitstraling van je bedrijf, merk of organisatie. Je logo is daarin de superheld maar zeker niet het enige aspect van een goede huisstijl. Een goede huisstijl zorgt voor merkherkenning. Maar wat nu als je het een nieuwe look wilt geven? Hier zijn enkele tips voor de lancering van een nieuwe huisstijl.

1. Huisstijlhandboek

Voordat je begint met de lancering, is het van belang dat je een duidelijk handboek hebt. Het huisstijlhandboek is de basis waarin alle aspecten van de huisstijl samenkomen: de kernwaarden, missie die naar buiten uitgedragen wordt, het logo, de kleuren, het lettertype en de tone of voice. Het handboek beschrijft de regels waaraan iedereen binnen het bedrijf zich moet committeren. Dit document groeit mee met het merk, bedrijf of organisatie, maar blijft wel leidend voor de uitstraling naar buiten toe.

Ontwerpen van een huisstijlhandboek door het kiezen van kleuren.

2. Interne communicatie

De huisstijl moet intern gedragen worden. Presenteer deze dus bij het personeel en neem hen mee in het verhaal waarom de veranderingen zijn doorgevoerd, en benadruk het belang en de consistentie ervan.


3. Externe communicatie

Misschien wil je de nieuwe huisstijl lanceren op sociale media of in nieuwsbrieven met teasers of winacties. Laat ook offline zien dat je huisstijl is vernieuwd met een persbericht naar lokale media, opvallende posters of een echte ansichtkaart. Laat bijvoorbeeld een glimp zien van de nieuwe huisstijlkleuren of het logo om nieuwsgierigheid op te wekken. Wil je het nog groter aanpakken? Overweeg een lanceringsevenement, zoals een feest. Dit biedt de mogelijkheid om het verhaal achter de rebranding te vertellen.


4. Tijd voor implementatie

Begin met het implementeren van de nieuwe huisstijl op al je communicatiekanalen zoals je social media accounts, websites, e-mailhandtekeningen, briefpapier en andere huisstijlmiddelen. Zorg ervoor dat je consequent alle veranderingen overal doorvoert. Zeker weten dat je niks vergeet?


5. Onderhoud en verandering

Eenmaal gelanceerd, blijft het belangrijk om de nieuwe huisstijl regelmatig te onderhouden en te evalueren. Hierdoor blijft het bij de tijd en groeit het met je merk mee. Daarnaast blijft het belangrijk om te controleren of je consequent blijft. Het kan handig zijn om intern iemand aan te stellen als huisstijlpolitie die iedereen scherp houdt.


Door deze stappen te volgen kun je een succesvolle lancering van je nieuwe huisstijl realiseren. Te veel werk? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Volgende
Volgende

De marketingwereld van 2024