SEO: de zoekmachine en jouw website bezoekers

Search Engine Optimization oftewel zoekmachineoptimalisatie, een hot topic in de online marketingwereld. Alle activiteiten die je doet om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van een zoekmachine te verschijnen. Hoe hoger je scoort, hoe groter de kans dat men uiteindelijk op jouw website terecht komt. Denk maar eens aan je eigen zoek gedrag: hoe vaak kijk jij verder dan de eerste pagina met zoekresultaten? Waarschijnlijk zelden.

Om SEO te begrijpen, moeten we eerst de zoekmachine en jouw website bezoekers beter begrijpen. De kern bestaat uit het in kaart brengen van alle vragen, problemen en behoeften van jouw doelgroep en ervoor te zorgen dat jouw pagina’s hier optimaal op inspringen. Beter nog dan je concurrenten. Informatie moet makkelijk bereikbaar zijn, goed van kwaliteit en bovenal betrouwbaar.

Tips om zelf aan de slag te gaan met SEO:

  • Zoektermen: Welke zoektermen worden gebruikt in relatie tot jouw dienst of product? Loop je hierop vast, dan is het bijvoorbeeld slim om te kijken wat Google suggereert wanneer je een zoekterm intikt. Wanneer je een zoekopdracht hebt gegeven staat onderaan de pagina een lijst met gerelateerde zoektermen. Daarnaast heb je verschillende zoekwoorden tools, zowel betaald als onbetaald. Richt je zeker niet alleen op losse zoekwoorden maar ook op langere zoektermen in de vorm van zinnen.

  • Leesbaarheid: Gebruik zoekwoorden op een natuurlijke manier! Zoekmachines zijn slimmer dan je denkt, ze geven voorkeur aan websites met natuurlijk geschreven, goedlopende teksten.

  • Links: Zorg ervoor dat er voldoende interne links zijn op jouw website. Verwijs dus van de ene pagina door naar de andere pagina, mits het relevant is. Een andere vorm van links verkrijgen is via linkbuilding: dit zijn links van andere websites die doorverwijzen naar jouw website. Dit heb je dus niet altijd zelf in de hand, maar mocht je hiermee aan de slag gaan: relevantie is key. Stel jij hebt een restaurant en de fietsenwinkel om de hoek voegt op hun website jouw URL toe. Dit is een niet relevante link voor een zoekmachine, omdat een fietsenwinkel niet direct te koppelen is aan een restaurant. Kwaliteit van de links is belangrijker dan kwantiteit!


Op gebied van SEO zien we veel ontwikkelingen, de zoekmachines worden namelijk steeds slimmer. Wanneer je een zoekmachine een vraag stelt hoef je tegenwoordig vaak niet eens een website te bezoeken om antwoord te krijgen. Google geeft met ‘kennisvensters’, ‘featured snippets’ en ‘mensen vragen ook’ een uitgebreid en overzichtelijk antwoord. Daarom is het richten op lange zoektermen zo belangrijk.

Nu denk je misschien: HELP! Ik ben helemaal niet zo’n held in het schrijven van teksten. Ook daar is tegenwoordig een oplossing voor! Artificial Intelligence (AI) maakt een opmars, hierover meer in de volgende blog. Toch wat schrijftips nodig? Ga dan naar Goed verhaal, lekker kort en download de cheatsheet voor tips, trucs en inspiratie.

Meer weten over SEO? Luister dan de podcast klik hier!

Jasmijn Houmes

Creatief zijn, dat is wat Jasmijn het liefste doet. Ze komt proactief met oplossingen, suggesties en concepten waarvan je je afvraagt waarom je die zelf niet bedacht hebt. De jongste uit het team gaat geen uitdaging uit de weg. Problemen? Die ziet ze niet. Kansen wel! Haal je Jasmijn in huis, dan weet je zeker dat er meters gemaakt worden.


Vorige
Vorige

De marketingwereld van 2024

Volgende
Volgende

Is online zijn het nieuwe roken?